Conscious design

Causing things on this world asks for some responsibility. That goes for everything we do; the words we utter, the way in which we approach other people. Let us, for this reason, especially think of a building’s eventual ending when designing buildings. And, subsequently, ‘reconstructively’ design the life which a building is to live in order for it to seize existing in this way. This approach will be apparent from the very start.

Reconnect

Because so much has disappeared from each other and there have been built all too many autistic environments in recent times, the task is to restore the whole and to reconnect spatial things. What exactly? Almost anything we can think of. High and low, outside and inside, production and consumption, poor and rich, sick and healthy, big and small, working and living, time and space, young and old, center and periphery. The meaning of space is its connective function.

Under the blue sky

A building is only worth something when it is capable of letting people dwell in better circumstances than outside. That is why a building needs to protect against the rain and wind. And inside a building the temperature is, of course, somewhat easier to amend than in the open field. Furthermore, the circumstances inside a building are sometimes better than outside, because it is much safer there. And it could be the case that things have to be stored which would be lost outside. But that is about it; several specific reasons left aside. A building actually does not have to do that much. Let’s make buildings that differ only slightly from the open field so that they can be of as much value for people as possible. 

Just there

Maybe it would be a good idea to let buildings arise which are not all meant to form some sort of judgment about. This is, in fact, the case with most new buildings. Here, it is a question of features like daring, exceptional, impressive, essential, intelligent, stylish, spectacular and that kind of things.  It is never said of of tree, a wave or a gust of wind that ‘it could have been different’; that more or less would have been better. The time has come for buildings with exactly this sense of self-evidence and non-negotionableness.

New light

The center of the neighbourhood had come into existence more than 40 years ago and had not changed since that time, actually. When it was asked to intervene on this, we spent some time there and took a good look around, talked, listened en felt what the air was like. And then we made the decision to start working from the hypothesis that in all these years the average daily temperature in this place had risen with at least 5 degrees. Lees meer

Werelddorp / Global Village

Werelddorp / Global Village